Uw winkelwagen is leeg
juni 27, 2022 2 min read
Je weet waarschijnlijk dat felle lichten en de blauwe gloed van elektronica 's nachts je slaap kunnen belemmeren. Onderzoek toont aan dat blauw licht de productie van melatonine (slaaphormoon) verhinderd. Nou, het blijkt dat rood licht ook je slaap kan beïnvloeden, maar op een mogelijk nuttige manier.
In dit artikel onderzoeken we hoe rood licht 's nachts je slaapcyclus kan beïnvloeden en wat je kunt doen om je slaappatroon te verbeteren.
Voordat we erin duiken is het handig om te weten wat melatonine precies is. Melatonine is een hormoon dat je hersenen produceren als reactie op duisternis. Het helpt bij de timing van jouw circadiaanse ritmes (24-uurs interne klok) en bij slaap. 'S Nachts worden blootgesteld aan licht kan de aanmaak van melatonine blokkeren.
Ten eerste is het belangrijk om te weten wat voor type rood licht jouw melatonine productie kan beïnvloeden. Het gaat in dit geval om licht dat rode licht golflengtes uitstraalt, zoals Healing Lights rood licht therapie apparaten, niet alleen gloeilampen die rood getint zijn.
Hoewel roodgekleurde gloeilampen heel rustgevend kunnen zijn en je in een goed humeur kunnen brengen, zijn ze misschien niet efficiënt voor therapie met rood licht. Hierdoor hebben ze waarschijnlijk niet hetzelfde effect op je slaap.
De theorie is dat de golflengten van rood licht de aanmaak van melatonine stimuleren. Melatonine is een van nature voorkomend hormoon dat je helpt te slapen. Je hersenen geven meer melatonine af als de duisternis valt en hebben de neiging minder vrij te geven als je wordt blootgesteld aan licht.
In een klein onderzoek uit 2012 evalueerden onderzoekers het effect van therapie met rood licht op 20 vrouwelijke atleten. Deelnemers werden willekeurig toegewezen om gedurende 14 dagen elke nacht 30 minuten rood licht therapie te krijgen.
In vergelijking met een placebogroep die geen licht therapie kreeg, hadden de deelnemers een verbeterde slaapkwaliteit, melatoninespiegels en uithoudingsvermogen.
Er zijn nog meer onderzoeken gedaan die de kracht van rood licht therapie onderstreept:
Onderzoek gepubliceerd in 2019 gedetailleerd een 3-weekse studie van 19 mensen in een kantooromgeving. De onderzoekers ontdekten dat het gebruik van een combinatie van rood en wit omgevingslicht in de middag het circadiaanse ritme verbeterde en de alertheid verhoogde in de periode na de lunch, wanneer veel mensen een dip in hun energieniveau hebben.
Een zeer kleine studie uit 2017 wees uit dat kleur nauw verband houdt met het vermogen om in slaap te vallen. De onderzoekers merkten ook op dat persoonlijke voorkeur van invloed kan zijn op welke kleur je waarschijnlijk helpt in slaap te vallen.
Slaapinertie is dat duizelige gevoel dat blijft hangen nadat je wakker bent geworden. Het kan jouw korte termijn geheugen, alertheid en algehele prestaties beïnvloeden.