TIJDELIJK 10% KORTING OP ALLE PRODUCTEN. GEBRUIK CODE: HEALING10

    0

    Uw winkelwagen is leeg

    Rood licht therapie tegen een koortslip

    december 16, 2022 4 min read

    Koortsblaasjes (ook wel koortsblaasjes genoemd) zijn een virale aandoening die meestal wordt veroorzaakt door herpes simplex-virus type 1 (HSV-1), of minder vaak door herpes simplex-virus type 2 (HSV-2). De zweren hebben geen bekende genezing, en het duurt vaak enkele weken om ervan te genezen

    De meeste huismiddeltjes voor koortsblaasjes zijn niet effectief; het enige wat ze kunnen doen is de pijn verdoven en de zwelling verminderen. Antivirale geneesmiddelen op recept kunnen tot op zekere hoogte helpen, maar kunnen ongewenste bijwerkingen hebben.

    In dit artikel bespreken we hoe rood licht therapie kan helpen bij jouw koortslip. 

    Wat is rood licht therapie?

    Rood licht therapie, ook wel fotobiomodulatie en lichttherapie op laag niveau (LLLT) genoemd, staat bekend om zijn helende, huidregenererende en ontstekingsremmende eigenschappen. De term "rood licht" omvat rode golflengten en nabij-infrarood (NIR) golflengten, die beide worden gemeten in nanometers (nm). Het verschil tussen hen is dat NIR-golflengten langer zijn en dieper doordringen dan de golflengten van rood licht.

    wat is rood licht therapie

    Op deze pagina kan je meer leren over rood licht therapie en de precieze werking hiervan.

    Hoe rood licht de genezing van koortsblaasjes bevordert?

    Rood licht en nabij-infrarood licht bevorderen wat bekend staat als biostimulatie in menselijk weefsel. Biostimulatie is een proces dat begint op cellulair niveau, waarbij fotochemische reacties in cellen betrokken zijn. Rood licht therapie pakt niet alleen de symptomen van een aandoening of ziekte aan, maar ook de onderliggende oorzaken, waardoor het een effectieve remedie is voor chronische terugkerende aandoeningen zoals koortsblaasjes. Dit is hoe het werkt:

    Energieproductie in cellen

    Het genezingsproces begint met het stimuleren van de energieproductie in de mitochondriën van cellen. Deze levensondersteunende organellen staan ​​in de volksmond bekend als de "energiefabrieken" of "energiecentrales" van cellen. Wanneer mitochondriën worden gestimuleerd door golflengten van rood licht, produceren ze meer van de energie die cellen nodig hebben om hun functies met succes uit te voeren, zichzelf te beschermen tegen schade, schade te herstellen en te repliceren.

    Wanneer mitochondriën niet goed werken en niet genoeg cellulaire energie produceren, leidt dit tot een aandoening die mitochondriale disfunctie wordt genoemd. De individuele cel presteert slecht en het systeem waarvan de cel deel uitmaakt, wordt ook beïnvloed. In sommige gevallen wordt mitochondriale disfunctie geërfd. Meestal wordt het echter veroorzaakt door ziekte, ontsteking of verschillende vormen van stress, waaronder oxidatieve stress, milieutoxines en chronische psychologische stress.

    Verminderde ontsteking

    Ontsteking is een normaal, natuurlijk onderdeel van het genezingsproces. Maar als de ontstekingsreactie te lang aanhoudt, resulteert dit in chronische ontstekingen, wat niet gezond is. Het kan op de lange termijn ongewenste effecten in het hele lichaam veroorzaken, waaronder mitochondriale disfunctie, waardoor het lichaam vatbaarder wordt voor virussen.

    Chronische ontstekingen kunnen leiden tot
    • Chronische vermoeidheid is het gevolg van het onvermogen van cellen om voldoende energie te produceren; de progressie is: chronische ontsteking > mitochondriale disfunctie > vermoeidheid.
    • Depressie en angst. Wanneer psychische problemen aanhoudend worden, vermindert het het vermogen van het lichaam om virussen te bestrijden.
    • Aanhoudende of frequente virale en bacteriële infecties als gevolg van een verzwakt immuunsysteem.

    Een groot aantal onderzoeken heeft aangetoond dat rood licht ontstekingen vermindert. In een wetenschappelijke literatuurstudie uit 2017 schrijft de bekende rood lichtt herapie-expert en universitair hoofddocent aan de Harvard Medical School, Michael Hamblin: "De opmerkelijke reeks medische voordelen die PBM biedt, heeft sommigen ertoe gebracht te suggereren dat het misschien 'te mooi om waar te zijn' is. Een van de meest algemene voordelen van PBM die recentelijk naar voren zijn gekomen, zijn echter de uitgesproken ontstekingsremmende effecten."

    Rood licht therapie als koortslip behandeling

     Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat rood licht therapie een effectieve behandeling is voor een koortslip. Hieronder zullen we de positieve resultaten van deze onderzoeken delen.

    Helpt rood licht therapie tegen een koortslip?

    Onderzoek heeft bevestigd dat rood licht de genezing versnelt en pijn vermindert door orale HSV-laesies, zoals blijkt uit een review uit 2018 van drie klinische onderzoeken.

    Rood licht therapie als behandeling voor herpes simplex infecties

    Het meeste onderzoek was gericht op laser- en LED-therapiebehandelingen op orofaciale HSV (mond en gezicht) en labiale HSV (lippen) met golflengten variërend van 660 nm (rood licht) tot 780 nm (nabij-infrarood licht), met één onderzoek waarbij infrarood licht op 1072 nm werd gebruikt.

    Een onderzoek uit 2009 met rode golflengten variërend van 650 nm tot 680 nm toonde een duidelijke verbetering van mondzweren bij 69 patiënten, na slechts één behandeling.

    Rood licht therapie en koortsblaasjes

    Een andere onderzoek, uitgevoerd in 2011 door onderzoekers uit Brazilië, was gericht op twee patiënten die het gebruik van lokale antivirale geneesmiddelen weigerden vanwege de ineffectiviteit ervan. Hier is een korte samenvatting van elk geval:

    • Een 23-jarige student verpleegkunde wiens koortsblaasjes werden veroorzaakt door stress, ervoer remissie na zeven dagen behandeling met 660 nm rode golflengten. Hij bleef symptoomvrij tijdens de follow-upperiode van 17 maanden.
    • Een 50-jarige vrouw had last van terugkerende koortsblaasjes op haar lippen; ze zou er elke twee tot drie maanden een krijgen en de zweren duurden ongeveer een week. Na vijf dagen behandeling met 660 nm rood licht therapie ervoer ze remissie en bleef ze symptoomvrij tijdens de follow-upperiode van 17 maanden.

    Herpes zoster onderzoek

    Een onderzoek door onderzoekers uit Wenen, Oostenrijk, richtte zich op herpes zoster, een herpes simplex-virus dat zich manifesteert als waterpokken bij kinderen en gordelroos bij volwassenen. Van de 50 onderzochte patiënten bleven de met LLLT behandelde patiënten gemiddeld 37,5 weken symptoomvrij, terwijl de terugkeer van de symptomen in de controlegroep drie weken was. Deze studie suggereert dat behandelingen kunnen resulteren in minder, kortere en minder intense uitbraken.

    Koreaanse onderzoekers onderzochten in 2013 een onderzoek met 28 patiënten die leden aan door het herpes zoster-virus veroorzaakte koortsblaasjes. De helft werd behandeld met NIR-licht (830 nm) en de rest kreeg orale medicatie. De NIR-behandelingsgroep ervoer snellere genezing (13 dagen versus 16 dagen) en een significante vermindering van pijn.

    HSV koortslip en infrarood behandeling

    Bij een onderzoek uit 2013 naar HSV-koortslippen waren 87 patiënten betrokken. Ze werden in twee groepen verdeeld: de ene behandeld met infrarode golflengten (1072 nm) en de andere met placebo, ook wel bekend als 'schijn'-lichttherapie. De mediane genezingstijd voor de groep die de infraroodbehandeling ontving, was 129 uur, vergeleken met 177 uur voor de controlegroep.