TIJDELIJK 10% KORTING OP ALLE PRODUCTEN. GEBRUIK CODE: HEALING10

    0

    Uw winkelwagen is leeg

    Rood licht therapie vs zonlicht

    september 14, 2022 2 min read

    In deze blog vergelijken we rood licht therapie met zonlicht. Wat zijn de grootste verschillen en wat is gezonder? 

    Rood licht therapie is geen vervanger voor zonlicht

    In de afgelopen jaren is therapie met rood licht (ook bekend als fotobiomodulatie) aangeprezen als vervanging voor zonlicht. En hoewel rood licht therapie nuttig kan zijn om de stemming te verbeteren, de slaap te optimaliseren en lichte pijn te verlichten, is het geen vervanging voor natuurlijk zonlicht. 

    kan rood licht therapie zonlicht vervangen?

    Hoe verschilt rood licht therapie van zonlicht?

    Rood licht therapie is een krachtig hulpmiddel waarop we vertrouwen, en in slechts 10 minuten per dag kan rood licht therapie een scala aan resultaten opleveren die de stemming verbeteren, pijn en ontstekingen verlichten en de slaap optimaliseren.
    Maar rood licht therapie is heel wat anders dan blootstelling aan natuurlijk zonlicht. Hoe? Hier is een korte lijst met de grootste verschillen:

    1. Rood licht therapie wordt binnenshuis gedaan.
    2. Rood licht therapie helpt niet bij de aanmaak van vitamine D.
    3. De intensiteit van de rood licht therapie kan worden aangepast via bedieningselementen.
    4. Rood licht therapie zorgt niet voor zonnebrand.
    Op dezelfde manier verschilt natuurlijk zonlicht enorm van rood licht therapie. Hoe? 
    1. Natuurlijk zonlicht is alleen buiten beschikbaar.
    2. Natuurlijk zonlicht is niet altijd beschikbaar, verdieping op locatie en weer.
    3. Natuurlijk zonlicht produceert vitamine D wanneer het door de huid wordt opgenomen.
    4.  Natuurlijk zonlicht kan verbranden bij overbelichting.

    Zonlicht spectrum en rood licht spectrum 

    Zonlicht bevat een breed spectrum van licht, van ultraviolet licht tot bijna-infrarood:

    zonlicht spectrum

    Binnen het zonlichtspectrum bevinden zich de gezonde golflengten van rood en infrarood (die de energieproductie verbeteren) en ook UVb-licht (dat de vitamine D-productie stimuleert). Er zijn echter golflengten in zonlicht die overmatig schadelijk zijn, zoals blauw en violet (die de energieproductie verminderen en de ogen beschadigen) en UVa (die zonnebrand/zonbruining en fotoveroudering/kanker veroorzaakt).

    Dit brede spectrum kan nodig zijn voor plantengroei, fotosynthese en verschillende effecten op pigmenten in verschillende soorten, maar is niet allemaal gunstig voor mensen en zoogdieren in het algemeen. Dit is de reden waarom zonnebrand en SPF-zonnebrandmiddelen nodig zijn bij fel zonlicht.

    Rood licht is een smaller, geïsoleerd spectrum, ruwweg variërend van 600-700nm - een klein deel van het zonlicht. Biologisch actief infrarood varieert van 700-1000nm. Dus de golflengten van licht die de energieproductie stimuleren, liggen tussen 600 en 1000 nm. Deze specifieke golflengten van rood en infrarood hebben uitsluitend gunstige effecten zonder bekende bijwerkingen of schadelijke componenten - waardoor therapie met rood licht een zorgeloze therapie is in vergelijking met blootstelling aan zonlicht. Er zijn geen zonnebrand crèmes of beschermende kleding vereist.