TIJDELIJK 10% KORTING OP ALLE PRODUCTEN. GEBRUIK CODE: HEALING10

    0

    Uw winkelwagen is leeg

    Is lichtflikkering schadelijk bij rood lichttherapie?

    januari 18, 2023 3 min read

    Lichtflikkering bij rood lichttherapie is iets wat vaak voorkomt. Klanten denken vaak dat de lamp defect is, maar dat is niet het geval. In deze blog leggen we precies uit wat ervoor zorgt dat de LED lampen in de rood lichttherapie apparaat flikkert en of het schadelijk is. 

    Wat is lichtflikkering?

    Elke fluctuatie in de helderheid van een lamp wordt beschouwd als een flikkering. Flikkeringen kunnen zeer zichtbaar, nauwelijks waarneembaar of onzichtbaar voor het menselijk oog zijn. Let op - het is niet hetzelfde als pulseren, wat een doelbewuste intermitterende vertraging is die meestal wordt gebruikt bij lasertherapie om huidverbranding te voorkomen.

    Menselijke reactie op flikkering is zeer subjectief. Sommige mensen zijn erg tolerant ten opzichte van hoge flikkering niveaus, terwijl anderen fysieke verstoring ervaren als reactie op zelfs een bijna onmerkbare flikkering.

    Ongeacht jouw tolerantieniveau, flikkering heeft geen invloed op de genezende en verjongende eigenschappen van rood lichttherapie. Flikkering vormt geen gevaar en verstoort of vermindert de effectiviteit van rood lichttherapie niet.

    Wat veroorzaakt lichtflikkering?

    Er zijn veel mogelijke oorzaken voor flikkering, maar een van de belangrijkste oorzaken houdt verband met het type stroom dat wordt gebruikt voor de meeste elektrische lampen. Er zijn twee soorten elektrische stromen: gelijkstroom (DC) en wisselstroom (AC). 

    Terwijl gelijkstroom een gestage stroom elektrische stroom levert die in één richting beweegt, gebruikt wisselstroom elektriciteit die vele malen per seconde van richting verandert. Wisselstroom kan worden gezien als een elektrische stroom die zeer snel heen en weer beweegt of als een golf beweegt. Een analogie van deze twee vormen van kracht zou een boor versus een drilboor kunnen zijn. De actie van de boor houdt in dat je gestaag in één richting beweegt, terwijl een drilboor op en neer beweegt. Hoewel beide verschillend werken, dragen ze allebei effectief energie over.

    Vanwege de unieke eigenschappen van wisselstroom resulteert wisselstroom in vele stroompieken en -dalingen binnen een enkele seconde. Dit heeft verschillende effecten op basis van het type licht dat wordt gebruikt. Een normale gloeilamp creëert bijvoorbeeld licht door elektriciteit te gebruiken om de gloeidraad te verwarmen. De snelle veranderingen in elektrische stroom geven de gloeidraad niet genoeg tijd om af te koelen tussen AC-cycli, waardoor flikkering zeer verwaarloosbaar is. Fluorescentielampen dimmen echter wel tussen cycli, waardoor een flikkering ontstaat die merkbaar is als de frequentie van het vermogen laag genoeg wordt.

    Rood lichttherapie maakt gebruik van LED-lampen omdat deze vorm van verlichting op betrouwbare wijze de golflengten van het licht levert die nodig zijn om de therapie effectief te laten zijn. LED-lampen zijn meer vatbaar voor flikkering veroorzaakt door wisselstroom dan gloeilampen, maar zijn normaal gesproken minder vatbaar voor flikkering dan tl-lampen.

    Is lichtflikkering schadelijk voor je gezondheid?

    Lichtflikkering is een onnatuurlijke prikkel voor je hersenen. Natuurlijke lichtbronnen flikkeren niet meerdere keren per seconde aan en uit; door de mens gemaakte lichtbronnen kunnen dat echter wel. 

     

    Flikkering beïnvloedt mensen anders. Sommige mensen zijn misschien gevoelig voor zelfs maar een kleine flikkering, en anderen hebben misschien geen last van duidelijke flikkering.

    Als je gevoelig bent voor lichtflikkering, kan je  de volgende symptomen ervaren:

    • hoofdpijn
    • moeite met concentreren
    • spierspanning
    • chronische stress

    Zelfs voor degenen die gevoelig zijn voor lichtflikkering, zijn de mogelijke bijwerkingen niet gevaarlijk; ze zijn gewoon ongemakkelijk of vervelend.

     

    Heeft flikkering invloed op effectiviteit van rood lichttherapie?

    Rood lichttherapie is afhankelijk van de specifieke golflengte van het licht dat door de huid wordt toegediend. Er zijn geen onderzoeken die aantonen dat flikkering van invloed is op de effectiviteit van rood lichttherapie en er zijn geen meldingen van flikkering die de therapie beïnvloedt. De belangrijkste reden dat rood lichttherapie waarschijnlijk niet wordt beïnvloed door flikkering, is dat flikkering geen invloed heeft op de manier waarop het werkelijk werkt.

     

    Rood lichttherapie hangt voornamelijk af van de golflengte die de huid binnendringt en de mitochondriën bereikt. Flikkering kan de intensiteit van het licht in geringe mate beïnvloeden, maar kleine veranderingen in de intensiteit, ongeacht de frequentie van deze veranderingen, hebben geen invloed op de werkelijke golflengte die wordt toegediend.

    Lichtflikkering heeft dus geen enkel invloed op de effectiviteit van jouw rood lichttherapie. Je hoeft je geen zorgen te maken als jouw apparaat lichtflikkering vertoond.