Uw winkelwagen is leeg
januari 06, 2023 7 min read
Rood lichttherapie is zeer populair in de Verenigde Staten, veel mensen in Europa zijn nog niet bewust van de wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van rood licht therapie. Gelukkig is de interesse in rood licht therapie flink gestegen in de afgelopen jaren.
In deze blog leggen we uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een rood lichttherapie lamp. Ben je op zoek naar de beste rood lichttherapie lampen? Bekijk onze collectie hier.
Rood lichttherapie is meer dan alleen 'rood' licht. Het gebruikt golflengten in zowel het zichtbare (rood) als het onzichtbare (nabij-infrarood) spectrum.
En het heeft ook verschillende namen: je hebt misschien gehoord dat het low-level lichttherapie (LLLT), fotobiomodulatie of zelfs low-level lasertherapie wordt genoemd, termen die vaak worden gebruikt in wetenschappelijke onderzoeken naar rood lichttherapie.
In deze wetenschappelijke onderzoeken wordt altijd duidelijk aangegeven welke golflengtes van rood licht worden gebruikt. In vrijwel elke onderzoek wordt er gebruikt gemaakt van licht in het rode spectrum van630 tot 750 nm en nabij infrarood licht in het onzichtbare spectrum van 750 tot 1000 nm.
Zoals je kan zien is infrarood licht niet zichtbaar. Nabij infarood licht moet je niet verwarren met infrarood licht. Dit type licht wordt ook gebruikt bij infrarood lampen en infrarood sauna’s. Dit licht heeft een ander effect dan rood licht therapie en begint pas na 1000 nm. Boven 1000 nm begint het lichaam de golflengten waar te nemen als warmte, niet als licht.
Uit een onderzoek uit 2017 bleek dat zichtbare rode golflengten - waaronder rood licht van 610, 630, 650 en 670 nm - in de huid kunnen worden opgenomen tot een maximale diepte van 4 tot 5 mm.
Een andere bevinding was dat nabij infrarood-licht (810, 830 en 850 nm) in het weefsel kan absorberen tot een maximale diepte van iets meer dan 5 cm.
Deze absorptie diepte strekt zich uit tot de botten, spieren, bloedvaten, organen, buikvet, lymfeklieren en ander weefsel en vloeistoffen diep onder de huid.
Alle rood lichttherapie Healing Lights lampen gebruiken de volgende lichtspectrum:
- Rood licht (630-660 nm)
- Nabij infrarood licht (830-850 nm)
Bestralingssterkte is de hoeveelheid energie die een specifiek deel van jouw lichaam gedurende een bepaalde periode ontvangt tijdens het gebruik van het apparaat. Zie het als de snelheid van de geleverde energie. Dit is misschien wel de meest bepalende factor om te overwegen bij het overwegen van een rood licht therapie apparaat, omdat een hogere bestraling kan resulteren in betere resultaten.
Het meest gebruikte formaat om de bestralingssterkte te meten is mW/cm2 of milliwatt per vierkante centimeter, b.v. 80 mW/cm2. Het vermelden van de bestralingssterkte betekent echter niets als de afstand niet wordt opgegeven. Sommige roodlichttherapie-apparaten hebben een hoge mW/cm2-waarde op het oppervlak van het apparaat.
Een hogere bestralingssterkte zorgt ook voor een efficiëntere therapie. Grotere therapeutische voordelen worden bereikt in minder tijd omdat het licht dat je absorbeert intenser is.
Dit heeft overigens niets te maken met de wattage van de LED lampen. Een lamp kan namelijk veel energie gebruiken maar een slechte output genereren. Dit soort LED lampen zijn van slechte kwaliteit en dien je te vermijden.
Een efficiënt rood licht therapie lamp heeft een lager energieverbruik en een hogere bestralingssterkte.
Over het algemeen geldt: hoe hoger de vermogensdichtheid of bestralingssterkte, hoe beter de kwaliteit van het apparaat. Een hogere bestraling betekent dat je minder lange sessie nodig hebt, omdat een hogere vermogensdichtheid betere resultaten oplevert in minder tijd.
De meeste onderzoeken die de voordelen van rood licht therapie en nabij-infrarood (NIR) therapie aantonen, gebruikten lichtvermogens variërend van 20 tot 200 mW/cm², afhankelijk van de therapeutische doelstellingen.
Voor diepere cellulaire penetratie (bijvoorbeeld vetverlies, diepe weefselgenezing, verbetering van atletische prestaties of andere diepere, aan de geest gerelateerde therapeutische behoeften), wordt een vermogensdichtheid/stralingswaarde van meer dan 100 mW/cm² aanbevolen.
Als een grote diepte van cellulaire penetratie niet vereist is (bijvoorbeeld voor anti-aging, algemene skin care en andere behandelingen die dichter bij het oppervlak liggen), dan is een stralingsniveau van ergens tussen 20 mW/cm² maar minder dan 100 mW/cm² geschikt.
Onthoud dat je het stralingsniveau ook zelf kunt aanpassen door dichter bij of verder weg van het apparaat te komen voor verschillende doeleinden. Het hebben van een eigen meter om de instraling te meten kan handig zijn als je verschillende stralingsniveaus voor verschillende doeleinden wilt gebruiken.
De rood lichttherapie lampen van Healing lights hebben een bestralingssterkte van 125 mw/cm 2 op 15 cm afstand. Dit is sterk genoeg voor diepe cellulaire penetratie en natuurlijk oppervlakkige behandelingen zoals voor huidverbetering.
De industriestandaard van een kwalitatief goede rood lichttherapie lamp is gemaakt van staal van medische kwaliteit en voorzien van LED lampen met 50.000 branduren. Hoogwaardige LED lampen zijn ontworpen voor maximaal 50.000 branduren. LED lampen met langere branduren zijn niet te vinden anno 2023.
Lichtflikkering is een onnatuurlijke prikkel voor je hersenen. Natuurlijke lichtbronnen flikkeren niet meerdere keren per seconde aan en uit; door de mens gemaakte lichtbronnen kunnen dat echter wel. Hetzelfde probleem doet zich voor wanneer u onder tl-verlichting zit.
Flikkering beïnvloedt mensen anders. Sommige mensen zijn misschien gevoelig voor zelfs maar een kleine flikkering, en anderen hebben misschien geen last van duidelijke flikkering.
Als je flikkergevoelig bent, kan je het volgende ervaren:
Zelfs voor degenen die gevoelig zijn voor flikkering, zijn de mogelijke bijwerkingen niet gevaarlijk; ze zijn gewoon ongemakkelijk of vervelend.
Afhankelijk van jouw gevoeligheid, kan lichtflikkering wel of niet van belang zijn bij het kiezen van een rood lichttherapie lamp.
Menselijke reactie op flikkering is zeer subjectief. Sommige mensen zijn erg tolerant ten opzichte van hoge flikkeringsniveaus, terwijl anderen fysieke verstoring ervaren als reactie op zelfs een bijna onmerkbare flikkering.
Ongeacht jouw tolerantieniveau, flikkering heeft geen invloed op de genezende en verjongende eigenschappen van rood lichttherapie. Flikkering vormt geen gevaar en verstoort of vermindert de effectiviteit van rood lichttherapie niet.
Hoewel een werkelijk productieniveau van nul onmogelijk is omdat elk elektronisch apparaat elektromagnetische velden produceert, wordt jouw blootstelling beperkt door de afstand tot het apparaat tijdens de behandeling en de bestraling of vermogensdichtheid van het apparaat.
Dus hoewel EMF's hoger op het oppervlak van het apparaat kunnen zijn, kunnen ze op slechts enkele centimeters veel lager (zelfs nul) zijn. Jouw lichaam absorbeert alleen de EMF die aanwezig zijn op de afstand die je van het apparaat blijft. Daarom is bestralingssterkte van jouw rood lichttherapie lamp ook belangrijk, hoe sterker deze straling, hoe meer afstand je kan nemen van de lamp voor een effectieve behandeling.
EMF-metingen moeten worden genomen vanaf de "minimale gebruiksafstand", wat de aanbeveling is voor hoe ver je tijdens de behandeling van het apparaat verwijderd moet zijn. Voor de meeste panelen is de minimaal aanbevolen afstand ongeveer 10 tot 15 cm.